Ga naar de inhoud

Wijn Tour

Adviesroutes voor een zorgeloze e-roadtrip in Europa!

Dag 1

De eerste wijnstop is Bordeaux. Aangezien dit wel een stukje rijden is raden we aan tussendoor te overnachten. Voor de liefhebbers kan dit in Parijs (Camping de Paris). Als je bijtijds vertrekt en tussendoor 1 of 2 keer je bus oplaadt ben je in de middag in Parijs. Neem de tijd om ’s middags en ’s avonds te genieten van een lekker wijntje op een terras!

Dag 2

Vertrek richting Bordeaux. Ten noorden van Bordeaux ligt het kleine plaatsje Blaye. Hier vind je gemeente camping Citadel en kun je jezelf belonen met lekkere wijn uit Château Marquis de Vauban.

Dag 3

Je gaat verder met de Route des Chateaux. De eerste stop is Chateaux de la Grave, maak hier tijd om wat wijn te proeven en te kijken naar de uitgestrekte wijngaarden. Vervolgens rij je door naar de Château de Cérons. Dit is een uurtje rijden, hou tussen door je accu in de gaten. 

Je kunt ervoor kiezen om naar camping Domaine EcÔtelia, dit is een milieubewuste camping dichtbij de Sauternes wijngaarden. 

Dag 4

Vanaf hier kun je zelf de Route des Chateaux verder oppakken, of je kiest ervoor om even lekker op de camping te relaxen. Je kan natuurlijk ook verder rijden richting Spanje op Italië

Italië

Strada del Barolo: Deze route loopt door het noordwesten van Italië, grenst aan Zwitserland en Frankrijk en is ongeveer 250 km. Je komt langs prachtige dorpjes, hoge bergen, en uiteraard ook vele wijnboerderijen. Hier kun je lekkere wijnen proeven, maar je kunt ook wijnen kopen samen met heerlijke streekproducten.

Iets zuidelijker vind je de Stad del Vino in Toscane. Toscane staat bekend om de glooiende heuvels en het prachtige weer, maar er komt ook fantastische wijn vandaan.

Als je witte wijn houdt en van de Vernaccia wil proeven, kun je dat dan ook het beste in en om San Gimignano doen. Bijvoorbeeld langs de Strada del Vino Vernaccia di San Gimignano, met zo’n zeventig wijnboerderijen, agriturismi, restaurants en enoteche. We tippen in het bijzonder Casa alle Vacche, Il Colombaio di Santa Chiara, Il Palagione, La Lastra, Montenidoli, Palagetto, Panizzi, Tenute Guicciardini Strozzi en Fratelli Vagnoni. Bij een aantal van deze wijnboerderijen kun je ook overnachten, zodat je ongestoord kunt proeven van het Toscaanse goud dat er gemaakt wordt.

Het meest bekende wijngebied van Toscane is de Chianti. De meest authentieke wijn die hier gemaakt wordt, is de Chianti Classico, die moet bestaan uit minstens tachtig procent Sangiovese-druiven. Letterlijk betekent de naam van deze druif ‘bloed van Jupiter’. De Romeinse oppergod houdt zo nog een oogje op Toscanes trots die voor de inwoners van de streek onmisbaar is bij een traditionele maaltijd.

Alle Chianti-dorpjes en –wijnboeren die deel uitmaken van de wijnroute vind op de speciale website voor de Strada del Vino e dell’Olio Chianti Classico.

Ook voor Italië geldt, er zijn oplaadmogelijkheden genoeg, maar zoek ze goed op in de app, en neem leg ’s nachts je camper aan de oplader op de camping.

Vergeet niet, zorg er altijd voor dat iemand de bob is, of plan je route zo dat je nooit met alcohol op achter het stuur zit!

Ga jij ook duurzaam op reis?
Let’s LEAVV!