Ga naar de inhoud

Ontdek Scandinavië

Adviesroutes voor een zorgeloze e-roadtrip in Europa!

Dag 1

Vanuit Utrecht rij je vandaag naar Hamburg. Dit is zo’n 4,5 uur rijden, maar tussendoor zal je wel 1 of 2 keer moeten opladen. Dit doe je langs de snelweg bij een snellaadpunt. Dat duurt ongeveer 30 minuten. Zoek een leuke camping in de buurt en laad ’s nachts de camper weer wat bij. In een nachtje krijg je de camper niet helemaal vol, maar alle beetjes helpen!

Dag 3

Verken Kopenhagen vandaag op je gemakje. Bezoek zeker Nyhavn, en als je van bier houdt is het Carlsberg museum ook een aanrader. Gek van pretparken? In Kopenhagen heb je het pretpark Bakken. Dit is het oudste pretpark van de wereld!

Dag 4

Je gaat verder met je trip richting het noorden. In een kleine 3,5 uur rij je naar Göteborg in Zweden. Onderweg zal je aan 1 keer opladen genoeg hebben. In de buurt van Göteborg is de natuur fantastisch. Langs de kust vind je de zogenoemde archipel van Göteborg. Dit bestaat uit verschillende eilandjes en het is een oase van rust.

Dag 5

Blijf nog even in de buurt van Göteborg, er is hier van alles te doen. Je kunt hier op de camping staan of natuurlijk gewoon gaan wildkamperen.

Dag 8

Blijf nog een dagje in of rondom Oslo. Ten noorden van Oslo ligt Maridalen. Als je zin hebt om de natuur in te gaan is dit een echte aanrader!

Dag 9

Vanuit Oslo rij je vandaag eerst naar Høydalsma. Hier kun je de auto opladen, en tussendoor een wandelingetje maken naar het meer in de buurt. Vervolgens rij je verder via de E134 naar Røldal. Hier is het weer tijd om op te laden en je kunt ook meteen in de buurt overnachten. In Noorwegen is wildkamperen geen probleem als je je netjes aan de regels houdt. Wanneer je ’s nachts niet perse op een camping hoeft op te laden kan je veel geld besparen door te gaan wildkamperen.

Dag 10

Je bent in de buurt van het Folgefonna National Park. Rij om te beginnen naar Odda. Dit is een goed uitgangspunt om het national park te bezoeken omdat hier een oplaadpunt zit. Vanaf Røldal rij je in 45 minuten naar Odda. Nog 40 minuutjes rijden en je bent in Bondhusvatnet. Hier is een fenomenaal meer met bergen eromheen. Zoek een plekje om hier wild te kamperen. Ook kun je vanuit Odda kiezen om naar Trolltunga te gaan, hier vind je misschien wel de beroemdste fotospot van Noorwegen vanaf een rots met uitzicht over een prachtig fjord.

Dag 11

Als je zin hebt in wat meer avontuur kun je vandaag een gletsjer wandeling gaan maken. Het is een flinke hike, maar wel zeker de moeite waard. Een startpunt hiervoor kan het dorpje Jondal zijn. Je rijdt vanaf Bondhusvatnet in 50 minuten naar Jondal. Ook hier kun je wild kamperen. In Jondal kun je wel opladen, met niet snelladen.

Dag 12

Moe van gister? Geniet van het prachtige Hardanger Fjord. Bekijk ook even de status van de accu. Niet super vol meer? Rij even een stukje terug naar Odda, zodat je hier de camper weer kunt volladen. Heb je nog wel een kilometer of 80 in de accu zitten? Rij dan naar Nordheimsund of Arland Samnanger om daar de camper op te laden. Je gaat vanaf Jondal eerst met de veerboot mee!

Dag 13

Rij vandaag verder naar Bergen, je bent hier in 45 minuten vanaf Arland. Bergen ligt tussen 7 hoge bergen in. Bekijk het fantastische uitzicht van bijvoorbeeld de berg Fløyen. Er gaat een treintje omhoog, maar naar beneden kun je ook prima wandelen. Een andere berg is Ulriken, welke je kunt beklimmen met de kabelbaan of te voet. 

Dag 14

Je vertrekt weer uit Bergen. Op naar de noordelijkere fjorden! Bekijk goed de chargemap app en ga niet zomaar de kortste route volgen. De eerste stop is 100km verderop in Vossevangen. Hier kun je de camper even opladen, ookal is hij waarschijnlijk nog niet zo leeg. Vervolgens rij je verder naar Tønjum, waar je ook de camper weer kunt laden. Je bent al in de buurt van het super populaire National Park genaamd Jotunheimen. Vanaf daar kun je verder naar Tyinkrysset om daar de camper weer op te laden. Je kunt hier in de buurt overnachten. Ga ook vooral even naar de waterval bij Vettisfossem!

Dag 17

Rij vandaag in 2 uur en 20 minuten naar Lillehammer. Hier kun je de camper opladen. Vervolgens rij je verder naar Otta, waar je wederom de camper kan opladen. Blijf hier ook om te overnachten.

Dag 18

Vandaag rij je van Otta naar Stryn. In Stryn kun je weer opladen, maar tussendoor heb je eventueel ook 2 mogelijkheden. Het goede nieuws is dat je in de buurt komt van het prachtige Geiranger fjord. Als je nog energie hebt om verder te rijden, dan raad ik je aan om in een ruime 2 uur door te rijden naar Geiranger. Ook hier is weer een oplaadpunt. Voor de exacte locatie kun je de chargemap app bekijken.

Dag 19

Blijf in de omgeving van Geiranger, er is hier genoeg moois te zien. Uiteraard is vooral een bezoekje aan het Geirangerfjord een absolute must. Je kunt een boottrip maken, met een andere dagtour mee, of ga gewoon lekker wandelen in de omgeving.

Dag 20

Rij vandaag van Geiranger naar Dombås, via Andalsnes. Check of de Trollstigen route open is, dit is een van de mooiste wegen van Europa vol schitterende uitzichten. Wanneer je naar beneden rijdt verbruik je vrijwel geen stroom! Andalsnes is een leuk klein plaatsje waar je even kunt rond wandelen terwijl je de camper oplaadt. Vervolgens rij je nog 1,5 uur verder naar Dombås.

Dag 21

Ook dit gebied is weer fenomenaal. Hier kun je bijvoorbeeld Dovrefjell National Park bezoeken. Je kan vanuit hier ook naar Rondane National Park.

Dag 22

Je bent alweer 3 weken van huis, en het eind van de vakantie zit eraan te komen. Vanaf Dombås rij je in nog geen 3 uur naar Hamar. Je komt langs een weg waar je al eerder bent geweest, dus je weet waar de oplaadpunten zitten.

Dag 23

Vanaf Hamar rij je in 1,5 uur naar Oslo. Als je nog tijd hebt is het misschien lekker om weer eens in een stad te zijn, na al die bergen en fjorden. Onze route gaat nog verder richting Göteborg. Dat is vanaf Hamar ongeveer 4,5 uur rijden, dus je zal sowieso moeten stoppen om op te laden tussendoor. Overigens heb je ook de optie om vanaf Oslo de boot te pakken naar Fredrikshavn in Denemarken.

Dag 24

Eigenlijk is het vanaf hier dezelfde route terug. Je weet nog van de heenweg hoe de afstanden je bevallen zijn. Wij raden je aan om vandaag weer naar Kopenhagen te rijden en daar wat uit te rusten.

Dag 25

Vandaag rij je verder naar Hamburg en vanaf Hamburg ga je weer terug naar Utrecht. Helaas.. het zit er nu echt op! 

Ga jij ook duurzaam op reis?
Let’s LEAVV!