Ga naar de inhoud

Onze tips over elektrisch rijden & kamperen

Praktische actieradius

Het daadwerkelijke aantal kilometers die je kunt afleggen per opgeladen accu ligt gemiddeld op ca. 250 km. De actieradius van de e-camper is 330 km, maar wat betekent dit nu eigenlijk in de praktijk? Dit wil zeggen dat dit het maximale aantal kilometers is die je kunt afleggen bij een volle accu.

Hoe groot de daadwerkelijke actieradius is, hangt af van verschillende factoren, zoals:

Je kunt ervoor kiezen om steeds via snelwegen te rijden, maar rustig je route afleggen via binnenwegen heeft dus een positief effect op de actieradius. Daarnaast is het ook nog eens heel leuk, want je ziet meer van het mooie landschap en rijdt door mooie dorpen.

Duurzaam reizen

Wist je dat een elektrische camperbus zo’n 6.600 kilo CO2 minder uitstoot dan een normale auto bij 15.000 km per jaar? Dat staat gelijk aan het planten van 252 bomen.

Impact

Verklein je ecologische voetafdruk op de wereld en kies voor een vakantie met een elektrische camper. Ontdek de mooiste plekjes in Europa of blijf lekker dichtbij in Nederland.

Actieradius

Onze elektrische campers hebben een actieradius van 330 km. In de praktijk betekent dit dat je gemiddeld 200 tot 280 km kunt afleggen. Ga jij ook klimaatbewust op roadtrip?

Hoe ver kan ik elektrisch rijden?

Onze elektrische campers zijn al in heel Europa geweest. Van Duitsland tot Zuid-Spanje en van Kroatië tot Noorwegen. De reisduur er naartoe duurt alleen iets langer, dan met een traditionele camper. Stippel je route uit met handige websites of mobiele apps en overnacht na iedere 200 / 300 km ergens anders. Of laad de camperbus een aantal keer per dag om iets langere afstanden te overbruggen.

Je kunt uiteraard ook ervoor kiezen om lekker in Nederland te blijven of naar buurlanden te gaan, zoals België of Duitsland.

Bij snellaadpalen kun je onze elektrische camper binnen 30 minuten weer voor 80% vol laden. Hierna gaat het opladen bij een snellader namelijk langzamer. Maak je veel gebruik van snelladers, dan is ons advies om rekening te houden met een actieradius van 200 km per accu. Stel je hierop in en stem ook van te voren je route hierop af. Natuurlijk kun je veelal ook op de kampeerplaats opladen of gebruik maken van publieke laadpalen en tot 100% opladen. In dat geval kun je gemiddeld 250 tot 280 km rijden. In de zomer kan het zelfs oplopen tot 350 km.

Relaxt op reis

Door heel Europa komen er dagelijks publieke laadpunten bij. Het wordt dus steeds gemakkelijker om zo groen mogelijk op reis te gaan. Wel verschilt dit per land. Zo is er in Noorwegen (van het zuiden tot ongeveer het midden van het land) en bijvoorbeeld in Duitsland en Zwitserland een enorm grote dekking en hoef je eigenlijk van te voren niet te plannen. In Frankrijk daarentegen raden we aan om wel van te voren je route te bepalen en te kijken waar je kunt opladen.

Er zijn verschillende mobiele apps beschikbaar om laadpalen te vinden! Download deze dan ook voor vertrek. De apps ChargeMap en New Motion worden veel gebruikt. Voor je vertrekt ontvang je van ons nog meer tips.

Indicatie praktische actieradius

ZomerWinter
Stad = 330 kmStad = 285 km
Snelweg = 235 kmSnelweg = 190 km
Gecombineerd = 280 kmGecombineerd = 235 km
Dit is een indicatie van de werkelijke actieradius.
Zomer: beste geval op basis van 23 graden zonder gebruik van de airconditioning. De daadwerkelijke actieradius hangt sterk af van snelheid, rijgedrag, weersomstandigheden en route. Winter: slechtste geval op basis van -10 graden en gebruik verwarming.

Mobiele oplaadkabel voor stopcontacten

Je krijgt van ons een mobiele oplader mee. Deze kun je overal gebruiken waar een normaal stopcontact voorhanden is! Houdt er wel rekening mee dat deze laadmogelijkheid vrij traag de accu zal opladen. Op 6 ampère duurt het ca. 40 uur voordat een compleet lege accu weer helemaal opgeladen is. Op 16 ampère duurt het nog geen dag.

Op de kampeerplaats kun je bijvoorbeeld de camperbus aan de mobiele oplader leggen (we geven een verloopstekker met je mee). Zo houd je de accu ook in een betere conditie, want iets langzamer de accu opladen is beter voor de levensduur van de batterij. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens veel voordeliger.

Huishoudaccu

De elektriciteit van het interieur van de camper draait op een andere accu en staat los van de accu waarop je rijdt. Ook het batterijpercentage van deze accu kun je aflezen via een schermpje in de bus. Deze accu wordt gevoed door het zonnepaneel op het dak en wanneer je aan het rijden bent! Je kunt deze accu eventueel ook opladen via een stekkerverbinding op de camping.

Wat gebeurt er als mijn accu leeg is onderweg?

Als je onderweg onverhoopt met een lege accu komt te staan, dan dien je het bijgeleverde alarmnummer te bellen. Zij zullen je op weg helpen. Er komt een sleepdienst naar je toe om je naar de dichtstbijzijnde laadmogelijkheid te brengen. Let op! Dit kan een snellaadpaal zijn, maar ook een ‘normale’ laadpaal. In het laatste geval zul je dus relatief lang moeten wachten totdat je weer kunt gaan rijden. Let dus altijd goed op hoeveel accu je nog hebt en of je een laadpaal kunt vinden in de buurt.

Mobiele versie afsluiten