Meteen naar de inhoud
LEAVV camper

Onze tips over elektrisch rijden & kamperen

Parijs

Praktische actieradius

Het daadwerkelijke aantal kilometers die je kunt afleggen per geladen accu ligt gemiddeld op ca. 250 km. De actieradius van de Peugeot e-Expert is 330 km, maar wat betekent dit nu eigenlijk in de praktijk? Dit wil zeggen dat dit het maximale aantal kilometers is die je kunt afleggen bij een volle accu.

Hoe groot de daadwerkelijke actieradius is, hangt af van verschillende factoren, zoals:

Je kunt ervoor kiezen om steeds via snelwegen te rijden, maar rustig je route afleggen via binnenwegen heeft een positief effect op de actieradius. Daarnaast is het ook nog eens veel leuker, want je ziet meer van het mooie landschap en rijdt door mooie dorpen.

Duurzaam reizen

Wist je dat een elektrische camperbus zo’n 6.600 kilo CO2 minder uitstoot dan een normale auto bij 15.000 km per jaar? Dat staat gelijk aan het planten van 252 bomen.

Impact

Verklein je ecologische voetafdruk op de wereld en kies voor een vakantie met een elektrische camper. Ontdek de mooiste plekjes in Europa of blijf lekker dichtbij in Nederland.

Actieradius

Onze elektrische Peugeot e-Experts hebben een actieradius van 330 km. In de praktijk betekent dit dat je gemiddeld 200 tot 280 km kunt afleggen. Ga jij ook klimaatbewust op roadtrip?

Hoe ver kan ik elektrisch rijden?

Ons advies is voor om rekening te houden 200 km aan praktische actieradius. Stel je hierop in en stem ook van te voren je route en bestemmingen hierop af.

Met een elektrische camperbus kun je niet in 1 keer een hele grote afstand afleggen. Je gaat ‘groen’ en klimaatbewust op reis. Woon je in het noorden van Nederland en wil je naar Zuid-Frankrijk? Dat kan met onze camper! Het duurt alleen iets langer qua reisduur. Stippel je route uit met handige websites of mobiele apps en overnacht na iedere 200 km ergens anders. Of laad de camperbus 2x per dag om iets langere afstanden te overbruggen.

Ook kun je ervoor kiezen om lekker in Nederland te blijven of naar buurlanden te gaan, zoals België of Duitsland. Fantastische bestemmingen en er is sowieso altijd een snellaadpunt dichtbij!

Roadtrip
Mountainbike

Anders dan ‘normaal’ kamperen

Kamperen met een elektrische camperbus is anders dan met een camper die op diesel of benzine rijdt. Je dient hier simpelweg rekening mee te houden. Je kunt van te voren je route bepalen en vooral snellaadpalen opnemen in je reisroute. Je laadt de accu weer op zodra je nog 10% ‘batterij’ hebt en vaak laadt e op tot 80%, omdat de laatste 20% laden veel langer duurt (bij een snellader). Je laadt onze camperbus in ca. 30 minuten tot 80% op bij een snellaadpaal. Door heel Europa komen er dagelijks publieke laadpunten bij. Het wordt dus steeds gemakkelijker om ‘duurzaam te reizen’.

Indicatie praktische actieradius

ZomerWinter
Stad = 330 kmStad = 285 km
Snelweg = 235 kmSnelweg = 190 km
Gecombineerd = 280 kmGecombineerd = 235 km
Dit is een indicatie van de werkelijke actieradius.
Zomer: beste geval op basis van 23 graden zonder gebruik van de airconditioning. De daadwerkelijke actieradius hangt sterk af van snelheid, rijgedrag, weersomstandigheden en route. Winter: slechtste geval op basis van -10 graden en gebruik verwarming.
Bergen

Mobiele oplaadkabel voor normale stopcontacten

Je krijgt van ons een mobiele oplader mee. Deze kun je overal gebruiken waar een normaal stopcontact voorhanden is! Houdt er wel rekening mee dat deze laadmogelijkheid erg traag de accu zal opladen. Het duurt ca. 40 uur voordat een lege accu weer helemaal opgeladen is.

’s Nachts kun je bijvoorbeeld de camperbus aan een mobiele oplader leggen op de camping. Dit geeft je net wat extra laadvermogen, zodat je accu altijd in orde blijft en je gewoon kan blijven rijden. In een nacht op 6 ampere opladen levert zo’n 25% extra capaciteit op.

Laadmogelijkheden in Europa

In heel Europa zijn er inmiddels laadpalen te vinden. De meest handige zijn de snellaadpalen, die je vaak langs de snelweg kunt vinden. Er zijn verschillende mobiele apps beschikbaar om deze te vinden! Download deze dan ook voor vertrek. De apps ChargeMap en New Motion worden veel gebruikt, maar voor je vertrekt ontvang je van ons nog meer tips!

LEAVV interieur

Maak gebruik van handige websites of mobiele apps voor laadpunten

Er zijn handige websites en mobiele apps beschikbaar voor het vinden van laadpunten in Europa. Steeds meer landen spelen hierop in, maar het verschilt uiteraard nog heel erg per land hoeveel mogelijkheden je hebt.

Ga zonder stress op reis en maak gebruik van websites of apps, zoals ChargeMap of PlugSurfing om je route samen te stellen. Jij bepaalt de route, maar bereid je reis wel voor!

Onze camperbusjes geven zelf aan hoeveel accu je nog over hebt en hoever je ongeveer nog kunt rijden. Ga hier dan ook bewust mee om en plan gedurende je reis een ‘laadmoment’ in.

Huishoudaccu

De elektriciteit van het interieur van de camper draait op een andere accu en staat los van de accu waarop je rijdt. Ook deze accu kun je aflezen via een schermpje. De accu wordt gevoed door o.a. het zonnepaneel op het dak! Je kunt deze accu ook opladen via een stekkerverbinding op de camping.

Wat gebeurt er als mijn accu leeg is onderweg?

Als je onderweg onverhoopt met een lege accu komt te staan, dan dien je het bijgeleverde alarmnummer te bellen. Zij zullen je op weg helpen. Er komt een sleepdienst naar je toe om je naar de dichtstbijzijnde laadmogelijkheid te brengen. Let op! Dit kan een snellaadpaal zijn, maar ook een ‘normale’ laadpaal. In het laatste geval zul je dus relatief lang moeten wachten totdat je weer kunt gaan rijden. Let dus altijd goed op hoeveel accu je nog hebt en of je een laadpaal kunt vinden in de buurt.